![](/media/lib/64/prace-w-ogrodku-ef047b4f790495957c48e34c72ad0d3e.jpg)
Bakterie glebowe wspomagają uczenie
25 maja 2010, 10:01Przed trzema laty w mediach pojawiły się doniesienia, że bakterie glebowe poprawiają nastrój. Teraz okazuje się, że mogą też zwiększać zdolność mózgu do uczenia się nowych umiejętności czy strategii.
W mózgu cukrzyka brakuje cholesterolu
1 grudnia 2010, 12:48W mózgu znajduje się bardzo dużo cholesterolu, który występuje w błonach neuronów i odgrywa kluczową rolę w działaniu synaps. Choć narząd ten stanowi zaledwie ok. 2% wagi naszego ciała, zawiera aż 25% całości cholesterolu ustrojowego. Ponieważ cząsteczka tego lipidu nie może sforsować bariery krew-mózg (jest za duża), cholesterol musi powstawać w mózgu, głównie w okresie wzrostu. Okazuje się jednak, że w mózgach myszy z cukrzycą dochodzi do zaburzenia jego syntezy (Cell Metabolism).
![](/media/lib/53/popcorn-c83aee4a3b2a5dfd4cc2ca73d904bcff.jpg)
Nawyk znieczula na zły smak
5 września 2011, 11:09Psycholodzy wzięli pod lupę nawykowe jedzenie i stwierdzili, że gdy mózg skojarzy jedzenie danego produktu, np. chipsów, z jakimś otoczeniem, np. kinem lub kanapą przed telewizorem, będzie podtrzymywać jedzenie tak długo, jak działają określone bodźce. Nieważne przy tym, czy produkt jest świeży i smaczny, czy kompletnie pozbawiony smaku. I tak zostanie zjedzony…
![](/media/lib/111/n-viagra-537bfb083338ac4e7b0c39c50e72f003.jpg)
Oksytocyna uzupełni albo zastąpi viagrę?
11 kwietnia 2012, 11:36Wynalezienie viagry pokazało, jak wielkie jest zapotrzebowanie na leki na zaburzenia erekcji. Ponieważ istniejące rozwiązania nie u wszystkich się sprawdzają, rynek czeka na lek nowej generacji. Okazuje się, że może nim być oksytocyna.
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Probiotyki zmieniają działanie mózgu
29 maja 2013, 10:12Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles jako pierwsi zdobyli dowody, że bakterie spożyte z pokarmem wpływają na funkcjonowanie ludzkiego mózgu.
![© Andre Karwath, Creative Commons](/media/lib/135/n-1193329538_100344-49aabf3acd5ba21a487f4e85420cf23d.jpeg)
W niektórych brazylijskich czekoladach wykryto ołów i kadm
5 września 2014, 06:45Po zbadaniu kupionych w Brazylii czekolad zespół Solange Cadore stwierdził, że występują w nich potencjalnie szkodliwe dla zdrowia ołów i kadm. Ich stężenie korelowało z zawartością kakao w produkcie.
![](/media/lib/224/n-sztuczny-koralowiec-d012addc28f80eaef0db9bf05fbceb53.jpg)
Samozwijające się niby-koralowce oczyszczą wodę z metali ciężkich
24 lipca 2015, 10:40Nowy materiał, który przypomina koralowce, może skuteczniej usuwać toksyczne metale ciężkie, np. rtęć, z oceanów.
![](/media/lib/246/n-seaheroquest-6ed2285fbc03ab5ab6151898dcb083e3.jpg)
Gra wspomoże badania nad demencją
5 maja 2016, 11:27Brytyjczycy opracowali wieloplatformową grę mobilną Sea Hero Quest, która ma wspomóc rozumienie nawigacji przestrzennej. Jej zaburzenia to jeden z pierwszych objawów demencji, a naukowcom zależy na opracowaniu wczesnego testu diagnostycznego. Gra może znacznie przyspieszyć badania w tym obszarze.
![](/media/lib/104/n-farby-b7873bb7a5b64ae531b4ec9d5aa53d90.jpg)
Twórczy słownie śpią długo, a kreatywni wizualnie mają problemy ze snem
1 lutego 2017, 13:00Twórczość wzrokowa i słowna wiążą się z różnymi wzorcami snu.
![](/media/lib/163/n-rzepak-8c86153fa7cc3e3445692274477bb6a1.jpg)
Z myślą o mózgu lepiej unikać długotrwałego spożywania oleju rzepakowego
7 grudnia 2017, 12:40U będących modelem choroby Alzheimera (ChA) myszy olej rzepakowy w diecie wiązał się z pogorszeniem pamięci i zdolności uczenia, a także ze wzrostem wagi.